رونمایی از ویراست دوم گزارش تحولات و وضعیت جمعیت در جمهوری اسلامی ایران

ویراست دوم گزارش تحولات و وضعیت جمعیت در جمهوری اسلامی ایران در راستای اهداف سیاست‌های کلی جمعیت با حضور دکتر حسام الدین آشنا رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری، دکتر محمد جلال عباسی شوازی رئیس موسسه مطالعات و مدیریت جامع و تخصصی جمعیت کشور و جمعی از سیاستگذاران و برنامه ریزان حوزه جمعیت و سلامت، اساتید و کارشناسان جمعیت شناسی کشور روز سه شنبه 5 دی ماه 1396 در تالار تدبیر مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری رونمایی شد.

دکترحسام الدین آشنا، رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری در این مراسم بیان داشت مهم‌ترین متغیری که در سیاستگذاری به‌عنوان مبنای محاسبات در نظر گرفته می‌شود جمعیت و دگرگونی‌های آن در گذشته، حال و آینده است.
عدم شناخت درست تحولات جمعیتی و نگرش تک‌بعدی به این تحولات موجب ارائه طرح‌ها و برنامه‌های جمعیتی بصورت ناقص و یا شتاب‌زده می‌شود که در صورت اجرا نه تنها مفید و موثر نخواهند بود بلکه گاه به فجایعی غیر قابل جبران منتهی می‌شود. وی افزود در سال­‌های گذشته تغییرات شدید در روندهای جمعیتی ایران و وجود دستگاه‌های متعدد و موازی تصمیم­‌ساز، موجب تشتت آراء در سیاست‌گذاری‌های کلان جمعیتی شده است. وی اظهار امیدواری کرد که سیاستگذاران، ورود پژوهشگران و متخصصان دانشگاهی به موضوع سیاستگذاری جمعیتی را مغتنم شمرده و با بهره‌مندی از این آثار، شناخت دقیق‌تری از مسائل سیاستی در این حوزه حاصل و کیفیت سیاستگذاری‌های اجتماعی و فرهنگی در در کشور افزایش یابد.

در ادامه دکتر محمد جلال عباسی شوازی رئیس موسسه مطالعات جمعیتی توضیحات مختصری در مورد گزارش تحولات و وضعیت جمعیت و نتایج آن ارائه داد:.

دکتر عباسی با تاکید بر اینکه کشور ایران در سه دهه اخیر تحولات جمعیتی چشمگیری را تجربه کرده است بیان داشت: کاهش رشد جمعیت و پیامدهای آن زمینه را برای بازنگری و تعدیل سیاست‌های جمعیتی در ایران فراهم کرده، و ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت کشور توسط مقام معظم رهبری  راهگشای مباحث و سیاست‌های جمعیتی بوده است .

رئیس موسسه مطالعات جمعیتی در ادامه اظهار داشت: توجه مسئولان و سیاست‌گذاران و افکار عمومی به مسائل جمعیتی، ضرورت تهیه گزارشی جامع از وضعیت جمعیت بیش از پیش مشخص نمود، و در پاسخ به این نیاز، با همکاری موسسه مطالعات جمعیتی، مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری و سایر نهادهای مرتبط، و با همفکری و مشارکت تیم تحقیقاتی متشکل از جمعیت شناسان، اقتصاددانان، محققین حوزه سلامت جمعیت و محیط زیست گزارش وضعیت و تحولات جمعیت تدوین شد.  گزارش فوق ابعاد مختلف جمعیت را از دید تخصصی و کارشناسی بررسی کرده و با استفاده از داده ها و اطلاعات موجود وضعیت جمعیت در هر حوزه را به تصویر کشیده است.

دکتر عباسی شوازی در جمع بندی مباحث خود به پیام‌های سیاستی از جمله «پویایی و چندوجهی بودن جمعیت»، و «رابطه متقابل تغییرات و سیاست‌های جمعیتی» اشاره کرد و موفقیت سیاست‌های جمعیتی را در گرو «درک عمیق پویایی‌ها و تحولات جمعیت»، «نگرش واقع‌بینانه در برنامه‌ریزی‌ها»، «همکاری بین‌بخشی»، «اختصاص بودجه کافی»، «اجرای بهنگام»، «ارزیابی دقیق» و «برنامه‌ریزی پایدار» معرفی کرد.

پس از سخنان دکتر آشنا و دکتر عباسی شوازی، از گزارش تحولات و وضعیت جمعیت در ایران رونمایی شد و دو نسخه کامل و خلاصه گزارش در اختیار حاضران و نمایندگان رسانه‌ها قرار گرفت.

گزارش تحولات و وضعیت جمعیت در جمهوری اسلامی ایران دارای فصول زیر است:

• تحولات جمعیت در بستر اقتصادی-اجتماعی ایران
  • تحولات باروری و فرزندآوری در ایران
  • تحولات ازدواج و خانواده در ایران
  • وضعیت مرگ و میر و سلامت در ایران
  • مهاجرت داخلی و شهرنشینی
  • ایران در بستر مهاجرت‌های بین‌المللی
  • تغییرات ساختار سنی جمعیت؛ پیامد و الزامات‌ سیاستی
  • جمعیت، منابع و محیط زیست

متن کامل گزارش تحولات جمعیت در ایران و نیز خلاصه مدیریتی این گزارش، از لینک زیر قابل دانلود است.

دریافت متن کامل گزارش تحولات و وضعیت جمعیت در ایران

دریافت متن کامل خلاصه مدیریتی گزارش تحولات و وضعیت جمعیت در ایران