مطالعات خانواده، ازدواج و طلاق

گروه مطالعات خانواده از سال 1391 با ماموريت گسترش تحقيقات در حوزه خانواده، و با هدف شناخت عميق تحولات اجتماعي و جمعيتي خانواده، شناخت وضعيت موجود خانواده و درك تحولات كمي و كيفي آن، بررسي رفتارها و تمايلات باروري، ارائه خدمات پژوهشي و مشاوره‌اي به سياست‌گذاران و برنامه‌ريزان در حوزه خانواده تشكيل شد. اين گروه در تلاش است تا با انجام مطالعات بنيادي، توسعه‌اي و كاربردي در سطح ملي و منطقه‌اي، راهكارهاي مناسب در راستاي تشکیل خانواده، حفظ سلامت و تحکیم بنیان آن، سلامت و تحكيم بنيان خانواده ارائه نمايد. فعاليت‌هاي اين گروه شامل انجام تحقیقات کاربردی و توسعه ای حوزه خانواده، برگزاري كارگاه‌هاي آموزشي، جلب حمايت و مشاركت با ساير، نهادها، گروه‌ها و موسسات پژوهشي ذيربط مي‌باشد.

محورهاي مطالعاتي و تحقيقاتي گروه: تغییرات خانواده، ازدواج، طلاق؛ تحولات باروری، رفتارها و تمایلات باروری؛ روابط زوجین

برنامه جامع تحقیقاتی گروه: بر اساس رسالت‌ها، ماموریت‌ها و اهداف موسسه و همچنين سياستهاي جمعيتي ابلاغي مقام معظم رهبري در  خصوص بالندگي و پويايي جمعيت و تحکیم بنیان خانواده، گروه مطالعات خانواده، ازدواج و طلاق دو برنامه جامع تحقیقاتی که به تصویب شورای پژوهشی موسسه رسیده را به شرح زیر دستور کار خود قرار داده و تلاش می‌کند فعالیت‌های پژوهشی خود را پیرامون این دو برنامه به انجام رساند:

• باروري پايين در ايران: علل، پيامدها و الزامات سياستي: مجری این برنامه خانم دکتر حجیه بی‌بی رازقی نصرآباد است. با توجه به تجربه باروري زير سطح جانشيني از سال 1379 در ايران، مباحثي در خصوص تغيير سياست‌هاي جمعيتي و افزايش باروري در سال‌هاي اخير مطرح شد. در همين راستا در سياست‌هاي جمعيتي ابلاغي مقام معظم رهبري نيز موضوع افزایش باروری مورد توجه قرار گرفته است. موفقيت سياست‌هاي جديد در زمينه افزايش باروري نيازمند درك عميق از علل و پيامدهاي باروري پايين در كشور مي باشد. به همین دلیل يكي از برنامه‌هاي تحقيقاتي گروه خانواده متمركز بر باروري پايين در جمهوري اسلامي ايران خواهد بود. اهداف این برنامه عبارت است بررسي تغييرات خانواده با تكيه بر ارزش‌ها و رفتارهاي فرزندآوري، شناخت عوامل موثر بر باروري پايين و ارائه نتايج به سياستگزاران، ارائه راهكارهاي مناسب براي تحقق بند 1 سياستهاي جمعيتي ابلاغي مقام معظم رهبري (ارتقاء پویایی، بالندگی و جوانی جمعیّت با افزایش نرخ باروری به بیش از سطح جانشینی)
  • بررسی روابط و پیوندها در خانواده و پیامدهای جمعیت‌شناختی آن: مجری این برنامه خانم دکتر فاطمه مدیری است. خانواده واحد اولیه هر اجتماعی است و تغییر و تحولات اجتماعی و وقایع جمعیتی در بستر خانواده به وقوع می پیوندد. هر تغییری در خانواده می تواند در آینده ای نزدیک یا دور منجر به تغییرات جمعیت شناسی گردد، از اینرو شناخت خانواده از ابعاد مختلف لازم و ضروری می باشد. در راستای شناخت وضعیت موجود ابعادی از خانواده ایرانی، و ارائه پیشنهاداتی به منظور  تحکیم و پایداری خانواده یکی از برنامه های جامع تحقیقاتی گروه خانواده بررسی روابط و پیوندها در خانواده و پیامدهای جمعیت‌شناختی آن است. اهداف این برنامه عبارت است شناخت روابط و پیوندهای اعضای خانواده ایرانی، بررسی روند تحول خانواده در موضوعات مورد مطالعه، پیش بینی و آینده نگری خانواده ایرانی، بررسی رابطه میان پیوندهای خانوادگی با تغییرات جمعیتی
  • اعضاي گروه:
  •    دكتر حجيه‌بي‌بي رازقي نصرآباد – استاديار جمعيت‌شناسي