مطالعات تطبيقي و بين‌رشته‌اي

گروه مطالعات تطبيقي و بين‌رشته‌اي با ماموریت انجام مطالعات بنیادی، توسعه ای و کاربردی در سطح ملی و منطق‌های درباره موضوعات و مسائل جمعیتی مرتبط با مسائل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و تاریخی و بررسی روابط متقابل آن‌ها با یکدیگر و ارائه سیاست‌ها و برنامه‌های لازم جهت ساماندهی مسائل از سال 1389 شکل گرفت. بخشی از مطالعات پیش‌رو در این گروه به روش‌ها و مدلسازی آماری در جمعیت‌شناسی می‌پردازد. هدف از انجام این فعالیت‌ها توسعه و کاربرد روش‌ها و مدلسازی آماری در تجزیه و تحلیل مباحث جمعیتی مانند باروری، مرگ و میر و مهاجرت است. اهم فعالیت‌‌ها در این بخش به شرح ذیل است:
  • اجرای طرح‌های پژوهشی با هدف بررسی و ارائه روش‌های عملی ممكن برای كاهش خطاهای نمونه‌گیری و غیر‌نمونه‌گیری در آمارگیری‌ها و به‌طور كلی ارائه‌ راهكارهایی برای افزایش بهره‌وری طرح‌های آمارگیری در مباحث جمعیتی.
  • مطالعه و بررسی روش‌های نوین آماری در برآورد پارامترها و مدلسازی مباحث جمعیتی.
  • مطالعه و بررسی روش‌های پیشرفته تحلیل بقا و ایجاد جداول عمر.
  • ارائه‌ مشاوره آماری‌ مورد نیاز سازمان‌ها و ارگان‌های مختلف كشور در زمینه‌ اجرای طرح‌های پژوهشی در مباحث جمعیتی.
  • انجام مشاوره‌های و تبادل تجربیات علمی و اجرایی با واحدهای دانشگاهی، مراكز پژوهشی، انجمن‌ها و شخصیت‌های علمی در مباحث جمعیتی.

برنامه جامع تحقیقاتی گروه :

به دلیل ضعف کمی و کیفی مطالعات موجود در زمینه روش‌شناسی در حوزه جمعیت، عدم استفاده از روش‌های پیشرفته آماری در تجزیه و تحلیل داده‌های جمعیت، عدم وجود منابع تخصصی پیشرفته مدون و جامع در حوزه روش‌شناسی مطالعات جمعیتی و کمبود کتب دانشگاهی در زمینه جمعیت‌شناسی ریاضی و تحلیل جمعیت‌شناختی، گروه مطالعات تطبيقي و بين‌رشته‌اي برنامه جامع تحقیقاتی زیر که به تصویب شورای پژوهشی موسسه رسیده، را در دستور کار خود قرار داده و فعالیت‌های پژوهشی خود  در پنج سال آینده را در چارچوب این برنامه  انجام می دهد:

• مدلسازي و روشهای پیشرفته آماری در جمعیت شناسی: مجری این برنامه خانم‌ها دكتر مهسا سعادتي و دكتر آرزو باقري است و با هدف معرفی و توسعه روش‌های مدلسازی و برآورد پارامترهای جمعیتی؛ توسعه و بکارگیری روش‌های نمونه‌گیری سازوار در جوامع نادر، پنهان و پراکنده و معرفی و توسعه روش‌های پیشرفته تحلیل بقا و ایجاد جداول عمر انجام خواهد شد.

اعضاي گروه:

دكتر مهسا سعادتي – استادیار آمار زیستی